Twee monumentale woonhuisjes in centrum Zierikzee na 60 jaar hersteld in oorspronkelijke vorm.

Arrow Arrow white
Arrow Arrow white
14
20
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
15
16
17
18
19

In het centrum van het monumentale stadje Zierikzee kom je veel smalle straatjes tegen met haaks daarop smalle woningen, die vaak een monumenten status hebben. Zo ook deze twee huisjes die samen tot een woning behoren. Van het rechter deel was tijdens de watersnoodramp van 1953 een deel weggeslagen. Het resterende deel van het pandje werd dichtgezet met de voorhande zijnde bouwmaterialen.

Na 60 jaar kochten een enthausiast stel het object om het grondig te restaureren en renoveren. We hebben gekeken naar de historie van de plek en de wensen van de opdrachtgever. Met als resultaat een volledige gerestaureerd pand dat voldoet aan de huidige eisen op het gebied van energiezuinigheid en comfort. Hierbij is extra aandacht geschonken aan de orginele details, de bouwhistorie en de kwaliteiten van het pand. De orginele gebouwvorm van het rechter huisje is weer teruggebracht. Deze ingreep is vormgegeven als een abstractie. De gevel is voorzien van zonwerend en spiegelend glas. De gevel is opgebouwd uit elementen die met hypermoderne technieken vervaardigd zijn. Hierdoor kunnen de aansluitdetails tot een minimum beperkt worden en blijft een groot glazen vlak over. Zo lijkt het. Maar het onderste gedeelte van de gevel kan in zijn geheel geopend worden. De overgang van binnen met buiten is zo minimaal dat het lijkt of de woning overloopt in de tuin. Op de verdieping ligt de vloer terug van de gevel. Hierdoor ontstaat een vide die een fantastische ruimtelijke ervaring geeft in het pand.

Voor de afwerking is gekozen voor een combinatie van industriele en monumentale elementen. De verdiepingsvloer met moeder- en kinderbalken is in het zicht gelaten. In het linker huisje zijn de wanden strak gestuct. In het rechter huisje zijn de wanden onbehandeld metselwerk gelaten. Dit geeft een warme authentieke uitstraling. De gehele beganegrond is voorzien van vloerverwarming in combinatie met een monolitisch afgewerkte betonvloer. De trap heeft een strakke vormgeving. Door de trap los van de wand te houden kan het alsnog een strak element zijn. De treden zijn gemaakt van geborsteld iepenhout dat geolied is. Door het olien komen de kleuren goed naar voren. Van licht grijs naar warm roodbruin, van egaal tot woest gevlamd.

Projecten

Middelburg

Herbouw compacte stadswoning in monumentaal Middelburg

Zierikzee

Twee monumentale woonhuisjes in centrum Zierikzee na 60 jaar hersteld in oorspronkelijke vorm.

Middelburg

Ingetogen zwempaviljoen met ondergrondse autostallingsgarage

Oostvoorne

Een volledige restyling van het pand en interieur Optiek Hugo Lens

Brielle

Twintig appartementen in het sociale woningbouwsegment ingepast in historische omgeving

Ovezande

Een modern plattelandshuis met traditionele Zeeuwse Elementen

Breda

Herstel en uitbreiding dakconstructie na verwoestende brand voor pand uit 1896

Rijswijk

Gebruiksklaar interieur met fantastisch uitzicht te Rijswijk

Den Haag

Van 2-kamer naar 3-kamer appartement te Den Haag